Kabel en draad(loos)

Workshop over brand- en rookklassen van kabels

Om een brandveilig gebouw te realiseren, moeten ontwerper en installateur de juiste kabels toepassen. Het Bouwbesluit schrijft voor dat in bepaalde situaties kabels vereist zijn die brandvertragend werken en minder of geen gevaarlijke rook en gassen produceren. Maar wanneer je precies die kabels moet gebruiken, is zeker niet bij iedereen bekend. Met een tweetal gerichte workshops wil TVVL duidelijkheid in deze materie brengen.

 

Tot niet zo lang geleden gaf de NEN 8012:2015 informatie over het gebruik en de toepassing van kabels die een bepaalde brandveiligheid boden. Maar sinds juli 2017 is het Bouwbesluit op dit onderwerp in overeenstemming gebracht met Europese normen. Helaas verschillen de eisen die het Bouwbesluit stelt aan brandveilige kabels met de ‘oude’ NEN 8012 bevat. “Dit heeft tot onduidelijkheid geleid waardoor installatie-ontwerpers en installateurs op dit moment niet precies weten waar zij aan toe zijn”, zegt John van Zweden, senior inspecteur en adviseur bij Engie Services Nederland. “Het is daarom goed dat de twee workshops, die TVVL nu aanbiedt, duidelijke hands-on informatie bieden.”

Het gaat om een basisworkshop en een expertworkshop ‘Kabels kies je zo’. De cursussen zijn bedoeld voor zowel bestekschrijver, adviseur, distributeur als installateur.

Meer informatie: www.tvvl.nl.


Geert Hellings weg bij Mikrocentrum →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant: