(Brand)beveiliging en Datacom

Nieuwe voorschriften voor inbraakalarmering

Technische beveiligingsbedrijven kunnen vanaf 1 december gebruik maken van nieuwe installatievoorschriften. De voorschriften helpen bij het ontwerpen en installeren van alarmsystemen die voldoen aan de kwaliteitseisen van de overheid, verzekeraars en brancheorganisaties. Binnenkort zullen er ook nieuwe regels voor beheer en onderhoud van alarmapparatuur beschikbaar komen.

Foto Gerd Altmann

 

De nieuwe bepalingen zijn nodig omdat de bestaande documenten niet langer aansluiten op de huidige stand van de techniek. Reden voor de brancheorganisaties Techniek Nederland (250 aangesloten technische beveiligingsbedrijven) en Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven (600 bedrijven) om nieuwe regels op te stellen, die rekening houden met de huidige normen, voorschriften en technische mogelijkheden.

De voorschriften zijn sinds 1 december 2020 van kracht. Vervolgens kunnen beveiligingsbedrijven nog tot 1 juni 2021 gebruik maken van een overgangsregeling. Bedrijven moeten vanaf die datum de nieuwe voorschriften hanteren om een kwaliteitsdocument aan klanten af te kunnen geven dat wordt erkend door de overheid en verzekeraars.

Werkgroep

Een werkgroep met specialisten van Techniek Nederland, de Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven en Kiwa R2B heeft de nieuwe documenten in overleg met alle belanghebbenden opgesteld. Nieuwe technologische ontwikkelingen, zoals gegevensverwerking in de cloud en communicatie op basis van het Internet Protocol of via snelle mobiele netwerken, zijn erin meegenomen. De nieuwe instructies vormen daarmee een impuls voor technische innovatie.

Veel alarmsystemen werken tegenwoordig met een app of afstandsbediening. Uitschakelen van dergelijke systemen mag volgens de huidige installatievoorschriften niet buiten het beveiligde gebied plaatsvinden. Met de nieuwe bepalingen wordt dit wel mogelijk. Dat geldt straks ook voor alarmsystemen met draadloze componenten.

De installatievoorschriften zijn een aanvulling op de bestaande vakkennis van installateurs en zijn te gebruiken als een checklist bij de plaatsing van elke alarminstallatie.


Optimisme in de bouwsector →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant: