Installatiemateriaal

Modulaire woning met plug-and-play elektrische installatie

In navolging van een eerdere geslaagde pilot in de wijk Schuytgraaf in Arnhem heeft powermanagementbedrijf Eaton Industries (Netherlands) B.V. in Zwolle een nieuwe stap gezet in de realisatie van een plug-and-play elektrische infrastructuur binnen een modulaire woning. In de modulaire nieuwbouwwoning is een prefab meterruimte-trap-module geplaatst met groepenkast die volledig plug-and-play is aan te sluiten.

De afgaande groepen zijn stekerbaar uitgevoerd, evenals de voedende zijde die voorzien is van een chassisdeel en voorbereid is om een stekerverbinding te kunnen realiseren tussen de groepenkast en de buiten de woning geplaatste ondergrondse bouw- / woonhuisnetaansluiting (OMZA box). Daarbij worden op de prefab kingsize Faay wanden in de Zwolse woning de Go Wireless-schakelaars van Eaton toegepast.

Nieuwe fase

Het pilotproject in Zwolle voert Eaton uit in samenwerking met partners De Modulefabriek, Hegeman Bouwgroep, Löwik Installatietechniek, VBI en Faay. Het project is een nieuwe fase in het steeds verder prefabriceren en standaardiseren in de woningbouw, zonder het unieke en eigen karakter van de architectuur van de woningen te belemmeren. Belangrijk onderdeel binnen die balans tussen standaardisatie en eigenheid is de elektrische installatie binnen de woning. Met de in de meterruimte-trap-module voorgemonteerde Eaton Systeem 55 groepenkast is het aansluiten van groepen plug-and-play uit te voeren. Dankzij de voorgeconfigureerde Eaton Go Wireless-oplossingen is de installatie van schakelaars op de prefab wanden gemakkelijker, minder kostbaar en kan de bouwtijd worden gereduceerd. Bovendien hebben de bewoners, zelfs aan het eind van het bouwproces, nog alle keuzevrijheid voor de plaatsing van het – draadloze – schakelmateriaal.

Inclusief vlamboogdetectie

De voorgemonteerde Systeem 55 groepenkast is uitgerust met AFDD+ beveiligingscomponenten met vlamboogdetectie. Deze componenten zijn nog niet verplicht, maar worden wel aanbevolen volgens de IEC 60364 en NEN1010 normen. Vlambogen zijn een van de hoofdoorzaken van branden in woningen met een oorsprong in de elektrische installatie. In Nederland ontstaan meer dan een derde van de woningbranden in de elektrische installatie. Daarmee zijn toekomstige bewoners van de woning in Zwolle beter beschermd tegen brand dan volgens de standaardvoorschriften vereist is.

Go Wireless

Bijzonder is dat in de Zwolse woning geen traditionele wandschakelaars worden gebruikt, maar een draadloze oplossing van Eaton. De schakelaars voor verlichting, zonwering en andere elektrische apparatuur zijn draadloos en compatibel met de meeste merken schakelmateriaal. Geen tijdrovende zakeinden met buizen, draden en inbouwdozen voor schakelaars aanbrengen, maar schoon en snel werken met alle vrijheid om schakelaars op de gewenste plek aan te brengen of naderhand te verplaatsen. Met het aanbrengen van draadloze wandschakelaars wordt automatisch een intelligente laag in de woning gecreëerd. Daardoor kan de installatie, in slechts enkele minuten, worden uitgebreid met extra schakelaars voor bijvoorbeeld verlichting, of met ‘master’-schakelaars die alle verlichting met één druk op de knop in- of uitschakelen. Upgraden met slimme functies, zoals voorgeprogrammeerde persoonlijke verlichtingsvoorkeuren met bijvoorbeeld schakelklokfuncties, aanwezigheidssimulatie en bediening via een app en meer, kan gerealiseerd worden door het toevoegen van slechts één component. Zo wordt de woning stap voor stap slimmer.

Sociale huurwoningen

In Zwolle draait het pilotproject om een enkele woning. Eaton en partners bereiden inmiddels ook projecten voor sociale huurwoningen voor. Juist in die sector, waar de prijsdruk hoog is, zijn grote efficiëntie- en kostenvoordelen te behalen met de Modulaire Woning en een plug-and-play elektrische infrastructuur, zonder de persoonlijke keuzes van bewoners onmogelijk te maken.

Meer artikelen van Eaton Industries (Nederland) B.V. :

Houd een vlamboogrisico beheersbaar


Download Eaton’s praktische veiligheidsgids om jouw veiligheid bij werkzaamheden aan of vlakbij een elektrische installatie te verhogen. Een minimale fout kan leiden tot een gigantisch risico!

Plafond-en wandarmaturen voor de zorgsector


Het Norton assortiment – vertegenwoordigd door Spaapen – is uitgebreid met de plafond- en wandarmaturen CDN-F en CDN-B. Deze armaturen zijn onder meer geschikt voor toepassing in de zorgsector en dan vooral in publieke ruimten zoals trappenhuizen, galerijen, gangen, entrees en toiletgroepen.

Bewegingsmelder voegt temperatuur- en verlichtingsregeling toe


Powermanagementbedrijf Eaton presenteert vandaag de nieuwste toevoeging aan het groeiende assortiment huisautomatiseringsproducten van het bedrijf: de xComfort universele bewegingsmelder. Deze melder activeert vooraf ingestelde verlichtings- en verwarmingsfuncties wanneer beweging wordt gedetecteerd.

Elektrificatie kan uitstoot in Europa in 2050 met 60% verminderen


Elektrificatie van de transport-, bouw- en industriële sectoren in Europa zou de uitstoot van broeikasgassen tussen 2020 en 2050 met 60% kunnen verminderen, blijkt uit een nieuw rapport dat vandaag door onderzoeksbureau BloombergNEF (BNEF) is gepubliceerd.

3S UPS


De Uninterruptible power Supply 3S van Eaton beschermt waardevolle apparatuur in huis en op kantoor tegen indirecte schade door overspanning en stroomuitval.

Eenvoudig woningen slimmer maken


De xComfort Bridge van Eaton is een oplossing voor het bedienen van de verlichting in een woning via smartphone of tablet. Gemakkelijk te installeren en simpel te bedienen. De Bridge biedt zowel de eindgebruiker als installateur flexibiliteit, bedrijfszekerheid en eenvoudige uitbreidingsmogelijkheden.

UPS cybersecurity-netwerkkaartenprogramma


Tot nu toe ondersteunde de UPS Gigabit netwerkkaart alleen enkelfasige UPS-systemen. Dankzij de nieuwste updates biedt de kaart nu dezelfde voordelen van cyberbeveiliging aan de driefasige UPS-systemen; 93PM, 93PS, 91PS en 9PHD. Volgens Eaton is dit de eerste Uninterruptible Power Supply (UPS) netwerkkaart die voldoet aan de cyber beveiligingsnorm UL 2900-2-2 en die zo cyberbeveiliging van op het

Hoe ga je als installateur om met het vlamboogrisico?


In de vernieuwde NEN 3140 is het risico op vlambogen nadrukkelijk opgenomen. Er is nu bijvoorbeeld een duidelijk overzicht van de noodzakelijke persoonlijke beschermingsmiddelen per situatie en installatie. Dat geeft houvast, maar nog geen absolute zekerheid dat vlambogen worden voorkomen of dat de installateur altijd voldoende beschermd is bij vlamboogincidenten. Hoe ga je als installateur en mon

Besturingsrelais en opbouwbehuizing


De compacte besturingsrelais easyE4 van Eaton is geschikt voor eenvoudige én complexere besturingstaken. Dankzij de krachtige hardware, de uitbreidingsmogelijkheden en de vele communicatieopties, is de easyE4 als relatief besturingsrelais in een breed scala aan toepassingen en markten inzetbaar.

Energieopslag als proven technology


Op woensdag 27 maart stroomt de Johan Cruijff ArenA vol met beleidsmakers, technologisch ontwerpers en netbeheerders die samen kennis en inspiratie komen opdoen over de nieuwste ontwikkelingen in energieopslag. Het is een van de duurzaamste stadions ter wereld. Duurzame energietransitie is belangrijker dan ooit en daarom organiseren Eaton, BAM Bouw en Vastgoed en The Mobility House de exclusieve c

Training tijdens ontwerpfase zonnewagen


Solar Team Twente – in 2019 nemen zij al voor de achtste keer deel aan de tweejaarlijkse World Solar Challenge – wordt ondersteund door Eaton, al jaren partner van het team. Het bedrijf helpt onder meer met advies en training. Recent volgden de teamleden bij Eaton een training DFMEA - Design Failure Mode and Effect Analysis.

Adaptief leren evacueren


Wat moet je doen als er brand uitbreekt in een gebouw en de verlichting valt uit? Uit onderzoek blijkt dat slechts 38 procent van de aanwezigen de statische nooduitgangsborden herkent en een gebouw op de juiste wijze verlaat.

UPS-as-a-Reserve bewijst waarde in pilot bij datacenter


Het Noorse datacenterbedrijf Basefarm deed een geslaagde proef met UPS-as-a-Reserve (UPSaaR). De succesvolle pilot van Eaton was onderdeel van een project van de Noorse netbeheerder Statnett en het toonaangevende energiebedrijf Fortum, dat actief is in Scandinavië en de Baltische staten. Het project, afgerond in het derde kwartaal van 2018, toonde aan hoe elektriciteitsafnemers ook een bijdrage ku

Modulaire woning met plug-and-play elektrische installatie


In navolging van een eerdere geslaagde pilot in de wijk Schuytgraaf in Arnhem heeft powermanagementbedrijf Eaton Industries (Netherlands) B.V. in Zwolle een nieuwe stap gezet in de realisatie van een plug-and-play elektrische infrastructuur binnen een modulaire woning. In de modulaire nieuwbouwwoning is een prefab meterruimte-trap-module geplaatst met groepenkast die volledig plug-and-play is aan

Internationale milieuprijs voor energieopslagsysteem


Het grootste Europese energieopslagsysteem dat tweedehands en nieuwe batterijen uit elektrische voertuigen toepast in een commercieel complex – de Amsterdamse Johan Cruijff ArenA – heeft de internationale Green Apple Award voor ‘Environmental Best Practice’ gewonnen. Het project dat verkozen werd uit ruim 800 andere internationale nominaties, is tot stand gekomen dankzij de samenwerking van Eaton,

UL-gecertificeerde netwerkkaart


De Gigabit M2 Netwerkkaart met UL-certificering is Eatons nieuwste Uninterruptible Power Supply (UPS) connectivity apparaat en biedt IT-professionals niet alleen nieuwe functionaliteiten en hoge snelheden, maar ook het hoogste niveau van bescherming tegen opkomende cybersecurity dreigingen volgens de strenge UL 2900-2-2 veiligheidsnorm.

Besturingsrelais met IIoT getoond tijdens Duitse beurs


Eaton is dit jaar prominent aanwezig op de vakbeurs SPS IPC Drives, die van 27 tot en met 29 november in de Nürnberg Messe wordt gehouden. Tijdens de vakbeurs presenteert Eaton de volgende generatie van zijn succesvolle ‘easy’ besturingsrelais.

Draadloze schakelaars in pakketten


Met de introductie van zes draadloze Go Wireless-pakketten van Eaton is draden trekken om verlichting, verwarming, ventilatie en zonwering met een schakelaar te bedienen niet langer nodig.

Elektronische beveiliging voor DC stroombewaking


Traditioneel worden 24 V DC stroomcircuits beschermd door smeltzekeringen. Voor de huidige generatie elektronische voedingen is dit vaak niet meer voldoende. Ondanks het feit dat de huidige gelijkstroomvoedingen kortsluitbestendig zijn, is de uitgangsspanning in geval van een storing te laag om een conventionele stroomonderbreker te activeren.


Licht voor de installateur →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant: