Gebouwautomatisering

Meer doen met minder mensen? Schakel over naar draadloos

Wat is momenteel de belangrijkste uitdaging voor installateurs? Dat is niet het vinden van werk. Het gaat namelijk goed in de branche. Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland omschreef het eind vorig jaar zo: “De vlag hangt in de top. En dat niet alleen: hij wappert ook nog eens volop.” De uitdaging lijkt vooral: hoe krijgen we al dat werk gedaan nu gekwalificeerde medewerkers lastig te vinden zijn. Hoe kun je meer werk aan met hetzelfde aantal of minder medewerkers? Eén oplossing is om te kiezen voor slimme producten die tijd en werk besparen.

Het aantal openstaande vacatures in de installatiebranche ging in 2019 richting de 10.000, aldus het UWV. Ook als de groei in de branche komende periode wat afneemt, zijn die vacatures niet zomaar vervuld. Als installatiebedrijf moet je dus ook kijken naar hoe je de beschikbare mensen en uren zo efficiënt mogelijk kunt besteden. Dat betekent: minder tijdrovende werkzaamheden die relatief weinig opleveren en meer uren die zowel installateur als klant meerwaarde bieden. Draadloos schakelmateriaal biedt daarvoor een mooie opstap.

Veel meer dan een leuke gadget

Draadloos schakelmateriaal is veel meer dan een leuke gadget. Het levert de klant, maar zeker ook de installateur, tal van voordelen op. Ten eerste maakt draadloos schakelen het frezen van sleuven grotendeels overbodig. Dat scheelt werk, stof en vooral uren. En dat is tijd die beschikbaar komt voor andere zaken. Elk uur meer dat aan nieuwe klanten of projecten kan worden besteed, is pure winst.

Bovendien leidt draadloos schakelen tot meer klanttevredenheid. Klanten zijn in de regel ook geen fan van freeswerk in huis. Daarbij ontstaat er met schakelaars zonder bedrading veel meer flexibiliteit. Ze zijn in principe op elke plek te monteren die de klant wil. Toch liever op een andere plek? Geen probleem. Verder kunnen naderhand functionaliteiten toegevoegd worden aan de schakelaars. Dit betekent ook dat wat de installateur nu installeert, bij een eventueel volgend bezoek eenvoudig kan worden uitgebreid. Zo is het relatief simpel om in een snel veranderende markt mee te bewegen met de wensen van de klant.

Bespaar tijd, win klanttevredenheid

Slim schakelmateriaal legt een goede basis voor meer vormen van domotica in huis. Het aansturen van apparaten, ventilatie, verwarming en zonwering kan eenvoudig gecentraliseerd worden in een app. Acties kunnen ook op elkaar worden afgestemd en geautomatiseerd. Zo wordt de woning steeds slimmer, comfortabeler en veiliger. Het mooie is tegelijk dat de goede draadloze domoticasystemen voorgeprogrammeerd zijn. Dat betekent dat installateurs ze zonder extra training of opleiding kunnen installeren, verbinden en in bedrijf stellen. Ook dat bespaart werk en tijd en leidt tot meer klanttevredenheid.

Als je als installateur je capaciteit wilt uitbreiden, maar je kunt de mensen niet vinden voor versterking, dan is het goed om te kijken naar producten en technologieën die helpen het werk slimmer en efficiënter te doen. Schakel over naar draadloos.

 

Deze blog is geschreven door Ingmar de Winter, Product Market Manager Power Quality and Domotica Benelux bij Eaton Industries.


MKB-bedrijf kiest voor nieuwste generatie zonnepanelen →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant: