Overige

Klimaatwijzer schaaft optimisme bij

Uit een opinieonderzoek van Motivaction in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), blijkt dat Nederlanders een beperkt inzicht in de energietransitie hebben. Zo overschatten ze de hoeveelheid duurzame energie.

 

Respondenten menen bijvoorbeeld dat het aandeel zonne-energie 19% is terwijl het percentage in werkelijkheid 1% bedraagt. Om het beeld op het klimaatbeleid realistischer te maken, is in samenwerking met EBN, ABN AMRO en Stichting 2050 de Klimaatwijzer gelanceerd.

“De Klimaatwijzer is bedoeld om meer inzicht te geven in het complexe energiesysteem. Wij hopen dat mensen hiermee een realistischer beeld krijgen van waar we staan – en van wat er nodig is om de CO2-uitstoot de komende tien jaar ingrijpend te verlagen” zegt Olof van der Gaag, directeur NVDE. “Hoeveel warmtepompen heb je bijvoorbeeld nodig als je minder warmtenetten wilt? Hoeveel groene waterstof heb je nodig als je wilt stoppen met biomassa of CO2-opslag? En waar haal je die elektriciteit dan vandaan? De Klimaatwijzer is nu vooral geschikt voor professionals in de energiesector. Een latere versie zal aantrekkelijk worden gemaakt voor een breder publiek.”

Uit de peiling blijkt dat 87% van de Nederlanders het belangrijk vindt om te investeren in duurzaamheid. Dit om meer gebruik te maken van schone energiebronnen en vanwege de zorgen om klimaat en energie.

www.klimaatwijzer.nu

www.nvde.nl


Lights in Blokzijl sleept nominatie Darc Awards in de wacht →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant: