Verlichting / LED

Erkenningsregeling brengt klimaatdoelstelling dichterbij

Voor binnenverlichtingsinstallateurs

Installateurs van binnenverlichting kunnen hun kennis vanaf deze maand zichtbaar maken door het behalen van een erkenning. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet een bedrijf beschikken over de erkenningsregeling voor laagspanningsinstallaties van InstallQ en de cursus Lichtadvies Binnenverlichting volgen.

De nieuwe erkenningsregeling is een initiatief van ondernemersorganisatie Techniek Nederland en de brancheorganisatie voor fabrikanten en leveranciers van verlichting, Fedet-NLA. Beide organisaties werkten daarbij samen met opleidingsfonds OTIB en kwaliteitsorganisatie InstallQ.

 

Ledverlichting

In de nieuwe erkenningsregeling zijn advisering en ontwerp belangrijke aandachtspunten. Innovaties in binnenverlichting gaan razendsnel; mede dankzij de opkomst van slimme ledverlichting zijn de mogelijkheden enorm toegenomen. Met een advies en ontwerp op maat kunnen bedrijven niet alleen hun energierekening tot wel 70% omlaag brengen, maar ook hun medewerkers een optimale werkomgeving bieden waar zij fitter én productiever zijn.

 

Advies

De cursus Lichtadvies Binnenverlichting is zo ingericht dat deelnemers gedeeltelijk zelf kunnen bepalen wanneer zij de lesstof volgen. Een deel van de cursus wordt namelijk aangeboden via de e-learning modules ‘basis licht en verlichtingskunde’ en ‘lichtbronnen en armaturen en controls’. Daarnaast zijn er klassikale cursusonderdelen ‘lichtontwerp interieur’, ‘lichtsoftware’ en ‘soft skills/adviesvaardigheden’. De cursisten sluiten de cursus af met een examen. Die bestaat onder meer uit het verstrekken van een advies voor binnenverlichting in een specifiek gebouw.

 

Kwaliteit

Voorzitter Rob van Veen van Fedet-NLA: “Erkende verlichtingsinstallateurs bieden hun klanten niet alleen optimaal advies en ontwerp, maar zorgen ook voor een perfecte plaatsing van de systemen. Bovendien voeren zij efficiënt beheer en onderhoud uit dat steeds vaker op afstand plaatsvindt. Met deze erkenningsregeling laten Techniek Nederland en Fedet-NLA zien hoe krachtenbundeling in de keten leidt tot méér kwaliteit. Dat is winst voor de leverancier, de installateur en vooral voor de klant!”

 

Energierekening

Volgens voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland is er nog een wereld te winnen door het toepassen van innovatieve verlichtingsconcepten. “Teveel bedrijven hebben nog altijd een onnodig hoge energierekening en zijn een dief van hun eigen portemonnee. Bovendien zijn investeringen in bijvoorbeeld slimme ledverlichting razendsnel terugverdiend.” Sinds 1 juli van dit jaar zijn bedrijven verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen die zich binnen 5 jaar terugverdienen. De overheid heeft slimme ledverlichting op de lijst van geadviseerde maatregelen geplaatst.

 

Klimaatakkoord

Binnenverlichtingsinstallateurs kunnen een bijdrage leveren aan het behalen van de doelstellingen van het Klimaatakkoord. Als heel Nederland overstapt op ledverlichting betekent dat een reductie van ruim 3 megaton CO2, een besparing die gelijk is aan het jaarlijkse stroomverbruik van 3 miljoen huishoudens. Terpstra: “Daarmee voldoen we in één klap aan de klimaatdoelstelling voor de gebouwde omgeving. Het is dus belangrijk dat verlichtingsbedrijven de nieuwe erkenning halen.”

Meer artikelen van Fedet :

Voorbereidingen Elektrotechniek.tv in vergevorderd stadium


Het Fedet-bestuur heeft opnieuw een nieuw 3-jarencontract met ondertekend FME. Beide partijen onderschrijven hiermee de wens om de samenwerking en strategische fit verder te ontwikkelen en een succes te maken. Fedet heeft tevens de ambitie uitgesproken op korte termijn een broadcasting-kanaal te lanceren.

Nieuwe voorzitter Fedet


Matty Hummelink (Eaton Industries) volgt Rob van Veen (Draka Kabel / Prysmian) op als voorzitter van Fedet. Naast de voorzitterswissel heeft Fedet ook een nieuwe vicevoorzitter, Martin Eijsink (Finder Relais Nederland) neemt de rol van vicevoorzitter over van Theo Harzing (Attema).

Fedet Instroom Award uitgereikt


Tijdens het Fedet event ‘vak apart, techniek op basisscholen’ werd ook de jaarlijkse Fedet Instroom Award uitgereikt. De prijs werd dit jaar toegekend aan Technoplaza technieklokaal, een initiatief van Kremer.

Erkenningsregeling brengt klimaatdoelstelling dichterbij


Installateurs van binnenverlichting kunnen hun kennis vanaf deze maand zichtbaar maken door het behalen van een erkenning. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet een bedrijf beschikken over de erkenningsregeling voor laagspanningsinstallaties van InstallQ en de cursus Lichtadvies Binnenverlichting volgen.

Fedet Instroom Award uitgereikt


Tijdens het Human Factory-evenement dat door branchevereniging Fedet werd georganiseerd, is ook de jaarlijkse Fedet Instroom Award uitgereikt. De prijs werd dit jaar toegekend aan de Dag van de Installatietechniek, een gezamenlijk initiatief van Nijhof uit Broekland en Carmel College Salland. Naast Nijhof waren ook Aqualectra (stageplaatsen voor Focus Praktijkonderwijs-leerlingen) en Detamo Flex F

Springplank naar de toekomst


Instroom bevorderen door kennis te delen en elkaar te inspireren. Dat is de essentie van de Fedet Instroom Award, waarvan de eerste vorig jaar werd toegekend aan Legrand Nederland. Ruim een half jaar later is het tijd om eens te polsen hoe het er mee staat. Vormt de Award een springplank naar de toekomst? En zijn er nieuwe plannen voor deelname? In gesprek met Lian Langerwerf en Mariëlle Claessens


Flateye IR-domecamera →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant: