Duurzame energie

De hoopvolle toekomst van thuisaccu’s voor zonnepanelen in Nederland

Tegenwoordig zijn er steeds meer zonnepanelen te vinden op de Nederlandse daken. In 2020 is er 40 procent meer groene stroom geproduceerd dan in 2019 waarmee in totaal 8,1 miljard kWh aan zonne-energie is opgewekt. Dankzij de salderingsregeling, wordt de stroom die te veel wordt opgewekt, teruggeleverd aan het net. Op dit moment is de politiek in Nederland verdeeld over het wel of niet afbouwen van de salderingsregeling, dus wordt er nu vaker gekeken naar alternatieven, zoals Energy Storage Systems (ESS). LG Solar legt uit hoe ESS in elkaar zit, welke aandachtspunten er zijn voor installateurs en hoe de toekomst eruit zal zien.

De werking van ESS

Energy Storage Systems (ESS), ook wel thuisaccu’s of thuisbatterijen genoemd, zijn batterijsystemen die de opgewekte stroom van zonnepanelen op kunnen slaan. Het formaat van een accu is vergelijkbaar met dat van een kleine cv-ketel en is beschikbaar met en zonder omvormer. Middels de groepenkast in het huis wordt de opgewekte stroom over de apparaten verdeeld die op dat moment stroom nodig hebben. Wanneer er meer stroom wordt opgewekt dan dat er op dat moment nodig is, wordt het overschot opgeslagen op de accu, zodat de energie op een later moment gebruikt kan worden. Wanneer de accu volledig is opgeladen, zijn er twee verschillende opties; het stroomoverschot wordt aan het elektriciteitsnet teruggeleverd óf er worden meerdere accu’s aan elkaar gekoppeld, zodat er meer stroom kan worden opgeslagen. Doordat ESS zo modulair koppelbaar is, is mogelijk om tot wel 50 accu’s samen te laten opereren.

Thuisaccu’s ondersteunen en corrigeren de onbalans tussen dag en nacht of bij een zonnige of bewolkte dag. De huidige capaciteit van thuisaccu’s maakt het mogelijk om de energievoorziening voor hooguit één of twee dagen per accu te voorzien. Wanneer de accu leeg is, wordt de stroom tegen inkooptarief geleverd door het net.

Van salderen naar opslaan

Vanwege de huidige salderingsregeling in Nederland maakt het merendeel van de huishoudens gebruik van deze regeling. Hierbij wordt het overschot aan stroom dat wordt opgewekt via de zonnepanelen, teruggeleverd aan het net, waardoor andere huishoudens gebruik kunnen maken van de stroom. De stroom die wordt teruggeleverd aan het net, wordt door de energieleverancier afgezet tegen de stroom die wordt verbruikt. Wanneer de politiek besluit om de salderingsregeling geleidelijk aan af te bouwen, zal dit gunstige effecten hebben op de ontwikkeling van ESS in Nederland.

Salderen is op dit moment de voordeligste optie voor de portemonnee en wanneer deze optie wegvalt, zal de vraag naar thuisaccu’s groter worden. Ook bestaat er een kans dat de overheid het besluit neemt om een subsidie op batterijen in te voeren, om de verkoop van batterijen te stimuleren en het net zoveel mogelijk te ontlasten. In Vlaanderen is dit nu al het geval, dus het is een kwestie van tijd totdat ook Nederland zich hiermee gaat bezighouden. In markten als Duitsland en Zwitserland is er geen sprake van een salderingsregeling en wordt er al volop gebruik gemaakt van thuisaccu’s.

De opmars van de thuisaccu

Met de huidige software van ESS, is het mogelijk om een thuisaccu volledig te integreren in een smart home. Het is zelfs mogelijk om LG ESS te koppelen aan systemen die niet van LG afkomstig zijn. Tegenwoordig is het belangrijk dat systemen goed met elkaar kunnen communiceren, zodat het makkelijker wordt om de stroomconsumptie te blijven sturen. Slimme meters zijn hierbij cruciaal. Een thuisaccu geeft ook inzicht in de stroomopslagcapaciteit, waardoor de gebruiker gedegen keuzes kan maken in zijn of haar stroomverbruik. Door middel van speciale gebruiksmeters wordt inzichtelijk gemaakt waar de energie naartoe gaat en hoe dit efficiënter kan worden ingericht.

Niet alleen de eenvoudige integratie zorgt voor meer interesse in thuisaccu’s, ook is de DoD (Depth of Discharge) en de flexibiliteit van accu’s enorm verbeterd. LG ESS heeft bijvoorbeeld een DoD van wel 98 procent. En naast dat batterijen stroom kunnen leveren aan alle elektrische apparaten in huis, is het ook mogelijk om de capaciteit van een batterijsysteem uit te breiden. Hierdoor zijn de huidige accu’s flexibel en aan te passen aan ieders wensen.

Uiteindelijk wil iedere gebruiker de eigen opgewekte stroom zoveel mogelijk benutten, niet alleen vanwege de financiële voordelen maar ook vanwege de voordelen voor de netcapaciteit. Het zoveel mogelijk ontlasten van deze netcapaciteit is voor de politiek ook een interessant argument om te pleiten voor een ESS-subsidie. In Vlaanderen is het zodanig geregeld dat huishoudens alleen de subsidie ontvangen, mits ze niet zelf ook energie naar het net sturen. De overheid heeft er dus ook baat bij dat mensen zoveel mogelijk hun eigen stroom verbruiken om het net te ontlasten.

Aandachtspunten voor de installatie

De accu’s van tegenwoordig zijn bijna een plug-and-play oplossing. Een aandachtspunt tijdens de installatie is de omvormer. De accu en de omvormer moeten namelijk niet te ver uit elkaar te worden geplaatst. Daarnaast is het van belang om de netkoppeling te behouden. Veel omvormers werken namelijk niet zonder capaciteit van het net. Wel zijn er ook stand alone systemen op de markt, die zonder netkoppeling kunnen opereren. Deze zijn echter duurder dan de gemiddelde thuisaccu.  

Het toekomstperspectief van thuisaccu’s

Het opslaan van zelf opgewekte stroom zal in de toekomst meer de voorkeur krijgen en waarschijnlijk financieel aantrekkelijker worden dan het terugleveren van energie aan het net. Dit is echter alleen het geval als de salderingsregeling wordt afgebouwd, als de thuisaccu’s in prijs worden verlaagd of als er een subsidie voor ESS wordt ingevoerd in Nederland.

“ESS heeft in Nederland nog niet veel voeten in de aarde. Desalniettemin is de technologie al zeer geavanceerd en zal het voor veel huishoudens ook zeker uitkomst bieden. ESS wordt in een aantal Europese landen, zoals Duitsland en Zwitserland al veel gebruikt en in de toekomst zal ESS ook interessant zijn voor de Nederlandse markt. In de tussentijd zal het product zich blijven ontwikkelen en wij ontwikkelen met LG zeker mee.”

LG Solar

 

Bron: 40 procent meer groene stroom geproduceerd dan in 2019

Meer artikelen van LG Solar :

De hoopvolle toekomst van thuisaccu’s voor zonnepanelen in Nederland


Tegenwoordig zijn er steeds meer zonnepanelen te vinden op de Nederlandse daken. In 2020 is er 40 procent meer groene stroom geproduceerd dan in 2019 waarmee in totaal 8,1 miljard kWh aan zonne-energie is opgewekt. Dankzij de salderingsregeling, wordt de stroom die te veel wordt opgewekt, teruggeleverd aan het net. Op dit moment is de politiek in Nederland verdeeld over het wel of niet afbouwen va

Prestatie verbeterd van alle modules


LG verhoogt in de nazomer van dit jaar de prestatieniveaus van al haar modules en legt hiermee de basis voor verdere groei. Het is mogelijk om voor deze modules een pre-order te plaatsen.

Doorgroei na succesvol jaar


De solar divisie van elektronicafabrikant LG Electronics heeft in 2018 een recordjaar achter de rug. De fabrikant van zonnemodules verhoogde zijn verkoop, lanceerde nieuwe producten en breidde zijn productiecapaciteit opnieuw uit. LG heeft deze groei in het eerste kwartaal van 2019 voortgezet en wil dit succesverhaal verlengen met de introductie van premiummodules en energieopslagsystemen. Om deze

Productgaranties voor zonnepanelen verlengd tot 25 jaar


De productgaranties voor de LG MonoX Plus, LG NeON 2, LG NeON 2 Black en de LG NeON 2 BiFacial (N2T) modules van LG Electronics wordt verlengd van 15 naar 25 jaar. Bovendien wordt de LG NeON R-module voortaan geleverd met een verbeterde lineaire prestatiegarantie van 25 jaar.


Doorvoerconnector met bedieningshendel →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant: