(Brand)beveiliging en Datacom

‘Connected Security’ vormt in Frankfurt een belangrijk thema

In 2020 de 20e editie van internationale vakbeurs

Over de hele wereld neemt het belang van beveiligingsinstallaties toe. Om een adequaat beveiligingsniveau te bereiken, moeten personen, instellingen en gebouwen voortdurend aan nieuwe normen voldoen. Tijdens de komende editie van de internationaal georiënteerde vakbeurs Light + Building – dit jaar van 8 tot en met 13 maart voor de 20e keer gehouden in het Duitse Frankfurt am Main – zal het thema ‘Connected Security’ dan ook redelijk centraal staan.

Auteur: Jan van den Broek

Afb. 1: Een impressie van de drukte tijdens de laatste editie in 2018. FOTO: ElektroPraktijk

 

Het lijkt nog maar zó kort geleden dat dikwandige deuren, afsluitbare raamvergrendelingen en kluizen met stalen wanden, aangevuld met alarmsystemen de huidige standaard vormden in de beveiliging. Tegenwoordig is dit bij lange na niet meer voldoende. Niet in de laatste plaats – materialen en goederen moeten nu eenmaal worden beschermd – zijn niet langer alleen materiële zaken. Netwerken en gegevensstromen zijn niet-materiële zaken, maar zijn in veel gevallen wel van onschatbare waarde. Met name wanneer wordt geprobeerd de maximale kosten van verliezen te berekenen, wordt al snel duidelijk dat beveiligingssystemen in de toekomst wel degelijk strategieën moeten omvatten om de digitale infrastructuur nog beter te beschermen.

Afb. 2: Ook tijdens de editie van 2018 stond de deelname van KNX al in het teken van beveiligingstechnologie bij gebouwautomatisering. FOTO: ElektroPraktijk

 

Elektronische beveiligingstechniek

Digitale bescherming betekent over het algemeen echter veel meer dan beveiliging op zich. Bewaking, toegangscontrole en de bescherming van gegevens zijn allemaal even essentieel. Met name wanneer technologische beveiligingsinstallaties verbonden zijn met elkaar én met alle technologie voor gebouwenservice. Als gevolg hiervan is elektronische beveiligingstechnologie dan ook al enige tijd een integraal onderdeel geworden van het ‘slimme huis’ en het ‘slimme gebouw’. En dit aspect zal de komende jaren alleen maar belangrijker worden…

 

‘Connected Security’

Hoe beter alle componenten van het beveiligingssysteem samenwerken, des te effectiever ze zijn. Hetzelfde geldt voor het koppelen van beveiligingstechnologie aan andere technische bouwinstallaties. Interfaces, normen, planning en integratie zijn daarom alle cruciale factoren. Experts in het veld vinden hun raakvlakken tijdens 's werelds grootste vakbeurs voor de infrastructuur voor elektrische gebouwen. Als een centrale zorg voor de sector en voor gebruikers, zal ‘Connected Security’ een prominente positie innemen onder de hoofdonderwerpen die worden behandeld onder het kopje ‘Connecting’.

Afb. 3: Altijd volle gangpaden tijdens de internationaal georiënteerde vakbeurs Light + Building. FOTO: ElektroPraktijk

 

Intersec Building

Een speciale gids zorgt ervoor dat bezoekers hun weg kunnen vinden naar producten en diensten die specifiek betrekking hebben op beveiliging. Dit omvat niet alleen een lijst van alle leveranciers van beveiligingstechnologie – met details waar ze te vinden zijn op de beurs – maar ook beschrijvingen en tijdstippen van relevante evenementen en promoties. “Verbonden beveiliging is een integraal onderdeel van de technische gebouwinfrastructuur”, zegt Iris JeglitzaMoshage, Senior Vice President bij Messe Frankfurt. “En dat is ook een reden waarom het is opgenomen in de productportfolio van een hele reeks exposanten die – op alle gebieden – bij Light + Building te vinden zijn. Tegelijkertijd zullen we ons assortiment van veiligheidstechnologieproducten, -diensten en -kennis concentreren op een paar specifieke hotspots.” Hier verwijst JeglitzaMoshage bijvoorbeeld naar het thema 'Noodverlichting' in hal 8.0, of het internationale platform voor verbonden beveiligingstechnologie in hal 9.1 – Intersec Building. Als onderdeel van Light + Building zal Intersec Building – met haar internationale leiders op de beveiligingsmarkt, zoals ABUS, Gretsch-Unitas, Hikvision en Mobotix – de kloof dichten tussen theoretische kennis en praktijk. Bovendien zijn er in veel van de andere hallen van Light + Building – op naar verwachting zo’n 250.000 m2 – tal van voorbeelden van geïntegreerde beveiligingstechnologie zichtbaar.

 

Karsten Nölling, voorzitter van het Senior Management Team bij KIWI – een andere exposant van technologische beveiligingssystemen – benadrukt het belang van het productsegment: “Als het gaat om geconnecteerde beveiliging, staan we nog maar aan het begin. Er zijn veel goede systemen, maar deze zijn grotendeels ontworpen als geïsoleerde, stand alone-oplossingen voor individuele toepassingen. Dat omvat alarmsystemen evenveel als elektronische sluitsystemen. We zullen de komende jaren een steeds toenemende koppeling van systemen op dit gebied zien, met name in situaties waarbij meerdere leveranciers betrokken zijn. Intersec Building heeft de trend van onderling verbonden producten en processen vroegtijdig opgemerkt en breidt zijn dekking systematisch uit. ”

BRON: Messe Frankfurt

 

Beveiliging bij gebouwautomatisering

De conferentie in hal 9.1 fungeert als een centrale plek voor informatie over deze productgroep met speciale interesses. Het zal zich richten op onderling verbonden beveiligingstechnologie bij gebouwautomatisering.

 

Tijdens de laatste vakbeurs ISH – in 2019 gehouden in dezelfde Frankfurter Messe – bood de conferentie, inmiddels al de vierde in de serie, twee volle conferentiedagen met lezingen van experts en professionele discussies. In totaal hebben 320 deelnemers uit de planning- en installatiesectoren, evenals operators van verbonden beveiligingsinstallaties, van de gelegenheid gebruik gemaakt om informatie te verzamelen en te discussiëren met andere professionals, waaronder fabrikanten, ontwikkelaars en onderzoekers.

 

Al met al beloven het begin maart weer drukke dagen te worden op de beursvloer aan de Ludwig-Erhard-Anlage in Frankfurt.


Op weg naar 100% duurzaam in 2030 →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant: