Overige

Topcoaches van het jaar bekend

De praktijkbegeleiders Desiree Kon van Installatiebureau Kon, Paul Christenhusz van Van Lente Systeemintegratie en Ben van Zelst van Installatiemensen zijn onlangs bekroond tot topcoach van het jaar. Zij mogen zich een jaar lang de beste praktijkbegeleiders in de installatiebranche noemen. Tijdens de uitreiking in Utrecht werden zij door de jury geroemd om hun ‘bereidheid een extra stap te zetten’. Naast een beker won ieder een geldprijs van € 2500.

In de categorie MKB won Desiree Kon.

Elk jaar organiseert OTIB, opleidingsfonds voor de Technische Installatiebranche, de ‘Topcoach van het jaar’- verkiezing. “Zij begeleiden nieuw vaktalent door hun kennis met hen te delen. Zij dagen leerlingen uit. En zij coachen hen om de kansen te pakken die de branche heeft te bieden. Praktijkbegeleiders zijn TopCoaches, en dat laten hun pupillen dit jaar massaal weten”, aldus Joep Hendriks van OTIB.

750 kandidaten

Leerlingen nomineerden in totaal 750 kandidaten. Uit deze longlist bleven na een stevige selectie negen finalisten over, drie in elke categorie: Groot Bedrijf, MKB en Opleidingsbedrijf. Uit deze negen coaches koos een vakkundige jury de uiteindelijke winnaar. Tijdens een feestelijke uitreikingsmiddag waarin het thema coaching centraal stond, werden de winnaar bekend gemaakt.

Kracht van kwetsbaarheid

Alle finalisten werden geroemd om hun vermogen een veilige omgeving te bieden. Ze zetten altijd een extra stap en bieden een luisterend, ook voor de privéomstandigheden van de leerlingen. Deze geven aan dat ze kwetsbaar durven zijn bij hun coach en dingen te delen, zowel over het werk als over het privéleven. “De coach maakt je zekerder en daardoor sta je sterker in je schoenen”, aldus één van de leerlingen.

Paul Christenhusz won in de categorie ‘Groot Bedrijf’.

Leren van topsporters

De uitreiking werd omlijst door een inspirerend programma over coaching. Ex-topsporters Edith Bosch, Bibian Mentel, Minke Booij en Dennis van der Geest vertelden over hun ervaringen met hun eigen coaches. “Een goede coach laat je nooit vallen”, zei Booij over haar coach Marc Lammers. De voormalig topsporters gaven de genomineerden een belangrijke boodschap mee. Mentel: “Laat jezelf ook altijd coachen, je bent namelijk nooit uitontwikkeld.”

Over de jury van 2018

De jury van Topcoach van het jaar bestond in 2018 uit Zwanny Naber, landelijk bestuurder FNV en voorzitter bestuur OTIB; Joany Rigters, Branche-overkoepelend winnaar praktijkbegeleider S-BB 2017; Doekle Terpstra, voorzitter UNETO-VNI; Gerrit Veneboer, directeur uitvoering S-BB en heeft als voorzitter Dennis van der Geest, ambassadeur TopStarters.

Over de winnaars

In de categorie MKB won Desiree Kon, van Kon Installatietechniek. De jury roemde haar om haar continue ontwikkeldrang, want zoals zij zegt: “Ik kan toch niet groeien als er nooit iemand kritisch naar mijn werk kijkt!” Ook begeleidt zij niet alleen leerlingen van haar eigen bedrijf, maar ook van een collega. “Zo blijven ze in elk geval behouden voor de branche.” Haar reactie op de winst: “Ik ben helemaal aan het trillen, supercool! Kijk, je kan hier niet staan zonder de jongens en ook daarom ben ik er echt van ontroerd van, heel bijzonder dit.”

Ben van Zelst, winnaar van de categorie
Installatiebedrijven.

Paul Christenhusz van Van Lente Systeemintegratie won in de categorie ‘Groot Bedrijf’: “Dit is gewoon heel gaaf, ik sta ervan met de mond vol tanden en dat gebeurt niet vaak!” Christenhusz zet zich naast het werk als praktijkbegeleider ook intensief in voor de kwaliteit van het onderwijs in de regio. Dit waardeerde de jury, omdat hij daarmee laat zien dat hij een verbinder is.

Winnaar van de categorie Installatiebedrijven is Ben van Zelst. Hij is volgens de jury uitzonderlijk goed in het bijeen brengen van het netwerk van de leerlingen: ouders, school, vrienden en zelfs de sportclubs. Hij leert leerlingen niet alleen een vak, maar ook op eigen benen staan. De voormalig topatleet probeert ook in het begeleiden de beste te zijn: “Je probeert het zo goed mogelijk te doen. Je coacht de leerlingen op een manier waarvan je denkt ‘dit is de beste manier’ en dat dan ook zo blijkt, is prachtig.”

Meer artikelen van OTIB :

Nationale kampioenen bekend


Nederland is 38 jonge vakkampioenen rijker. 310 mbo studenten lieten hun beste vakwerk zien tijdens Skills The Finals, de nationale kampioenschappen van Skills Heroes, die van 20 tot en met 22 maart in RAI Amsterdam plaatsvonden. Sven Asijee (directeur OTIB), minister Van Engelshoven en de Amsterdamse wethouder Kukenheim reikten afgelopen vrijdag samen de prijzen uit aan de jonge vakhelden. Asijee

Topcoaches van het jaar bekend


De praktijkbegeleiders Desiree Kon van Installatiebureau Kon, Paul Christenhusz van Van Lente Systeemintegratie en Ben van Zelst van Installatiemensen zijn onlangs bekroond tot topcoach van het jaar. Zij mogen zich een jaar lang de beste praktijkbegeleiders in de installatiebranche noemen. Tijdens de uitreiking in Utrecht werden zij door de jury geroemd om hun ‘bereidheid een extra stap te zetten’

Trendrapport installatiebranche 2018


De technische installatiebranche groeit hard. Om aan de toenemende vraag naar installatiewerk te kunnen voldoen, staat de branche hierdoor voor de uitdaging voldoende vakmensen te vinden en te houden. Dit blijkt uit het onlangs door OTIB gepubliceerde rapport ‘Trends en ontwikkelingen in de technische installatiebranche 2018’. Met het verspreiden van het door onderzoeksbureau KBA Nijmegen opgestel

Loopbaan- en inspiratiecentrum tijdens beurs in Hardenberg


Tijdens twee van de grootste vakbeurzen voor de technische installatiebranche – de Installatie Vakbeurs Hardenberg en Elektro Vakbeurs Hardenberg, samen ook wel Vakbeurs Hardenberg genoemd –inspireert OTIB technisch talent tot ontwikkeling in loopbaan- en inspiratiecentrum. OTIB gelooft dat ontwikkeling van technische vakmensen essentieel is voor grote maatschappelijke uitdagingen zoals de Energie

Actieplan voor instroom technische vakmensen gestart


De provincie Gelderland, vakbonden, brancheorganisaties, opleidings- en ontwikkelingsfondsen, praktijkopleidingsbedrijven en mbo- en hbo-instellingen in Gelderland hebben de handen ineen geslagen om het groeiende tekort aan technische vakmensen in de regio aan te pakken. Met het beschikbaar stellen van scholingsvouchers biedt het actieplan ‘Leve(n)lang Gelders Vakmanschap’ zowel ervaren vakmensen


Ketenoplossing →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant:

ent.nl/manager