Duurzame energie

Internationale milieuprijs voor energieopslagsysteem

Green Apple Award voor Johan Cruijff ArenA

Het grootste Europese energieopslagsysteem dat tweedehands en nieuwe batterijen uit elektrische voertuigen toepast in een commercieel complex – de Amsterdamse Johan Cruijff ArenA – heeft de internationale Green Apple Award voor ‘Environmental Best Practice’ gewonnen. Het project dat verkozen werd uit ruim 800 andere internationale nominaties, is tot stand gekomen dankzij de samenwerking van Eaton, Nissan, BAM, The Mobility House en de Johan Cruijff ArenA met ondersteuning van het Amsterdams Klimaat en Energiefonds (AKEF) en Interreg.

Het 3 MW opslagsysteem in het grootste multifunctionele stadion van Nederland zorgt voor een betrouwbaardere en efficiëntere energievoorziening en -gebruik voor het stadion, de bezoekers, de omgeving en het Nederlandse stroomnetwerk. De combinatie van de Eaton converters en de batterijen uit 148 Nissan LEAFs zorgt niet alleen voor een duurzamer energiesysteem, maar creëert ook een circulaire economie voor batterijen van elektrische voertuigen.

Belangrijke rol

Het energieopslagsysteem speelt een belangrijke rol bij het in balans brengen van vraag en aanbod van energie in de Johan Cruijff ArenA. Met 3 megawatt heeft het systeem voldoende capaciteit om enkele duizenden huishoudens van elektriciteit te voorzien. Deze capaciteit betekent ook dat de energie van de 4.200 zonnepanelen op het ArenA-dak optimaal opgeslagen en gebruikt kan worden. Het energieopslagsysteem levert back-up energie en daardoor zijn er minder dieselgeneratoren nodig. Bovendien ontlast het systeem het energienet door de piekgebruiken tijdens concerten af te vlakken.

Ruim 800 nominaties

Het project in de Johan Cruijff ArenA, het grootste energieopslagsysteem dat momenteel bestaat, nam het op tegen ruim 800 andere nominaties voor de Green Apple Award voor Environmental Best Practice en won dus. De Green Apple Awards werden in 1994 in het leven geroepen en zijn inmiddels internationaal breed erkend als bekroning van duurzaamheidsinspanningen van bedrijven, besturen, gemeenschappen en landen. De awards zijn een initiatief van The Green Organisation – een internationale, onafhankelijke, niet-politieke en niet-commerciële milieugroep, die zich inspant om wereldwijd de best practices op milieugebied te signaleren, belonen en promoten. De Green Apple Awards worden ondersteund door onafhankelijke internationale instituten als de Britse Environment Agency, Chartered Institute of Environmental Health en Chartered Institution of Wastes Management.

Vereerd

“De Johan Cruijff ArenA is een van de duurzaamste stadions in de wereld en is koploper met de toepassing van slimme innovaties, zoals dit unieke energieopslagsystem”, zegt Henk van Raan, Chief Innovation Officer van de Johan Cruijff ArenA. “We zijn enorm vereerd met deze erkenning van onze milieuvriendelijke duurzaamheidsinspanningen.”

“Het energieopslagsysteem in de Johan Cruijff ArenA is een toonbeeld van de expertise van Eaton op het gebied van powermanagementoplossingen”, zegt Fabrice Roudet, directeur Energy Storage Business Unit, Electrical EMEA van Eaton. “Ik ben erg trots op het resultaat en verheugd dat dit innovatieve project officieel wordt erkend.”

Uitstootvrije toekomst

“Met het energieopslagsysteem in de Johan Cruijff ArenA grijpen we weer een nieuwe mogelijkheid aan om hernieuwbare energie op te slaan. Het project brengt ons bovendien een stap dichterbij de realisatie van onze visie op een uitstootvrije toekomst”, zegt Thomas Raffeiner, CEO en oprichter van The Mobility House. “Met onze technologie is het nu al mogelijk om ruim 2.000 voertuigbatterijen in verschillende projecten als vast opslagsysteem commercieel in te zetten op de energiemarkt. Vervolgens is het technisch ook al mogelijk om elektrische voertuigen intelligent te integreren in het net om zo diensten aan het net te leveren. Dit soort projecten brengt de werelden van energie en mobiliteit nog dichter bij elkaar en maakt de weg vrij voor innovatieve en duurzame businessmodellen.”

Klaar staan

“Wij zijn ervan overtuigd dat de behoefte aan flexibele energieopslag toeneemt met de groei van duurzame energie. BAM wil klaar staan om de duurzame ruimtes van de toekomst te bouwen en daarom investeren we in dit soort projecten”, zegt Jaap Hazeleger, directeur van BAM. “We hebben onlangs de eerste wijkbatterij in een energieneutrale woonomgeving in Woerden geïnstalleerd. BAM en zijn samenwerkingspartners zijn niet alleen verantwoordelijk voor de installatie, maar ook voor het beheer en de aansturing van de wijkbatterij. ‘Building the present, creating the future’, dat is de strategie van BAM.”

Meer artikelen van Eaton Industries (Nederland) B.V. :

Modulaire woning met plug-and-play elektrische installatie


In navolging van een eerdere geslaagde pilot in de wijk Schuytgraaf in Arnhem heeft powermanagementbedrijf Eaton Industries (Netherlands) B.V. in Zwolle een nieuwe stap gezet in de realisatie van een plug-and-play elektrische infrastructuur binnen een modulaire woning. In de modulaire nieuwbouwwoning is een prefab meterruimte-trap-module geplaatst met groepenkast die volledig plug-and-play is aan

Internationale milieuprijs voor energieopslagsysteem


Het grootste Europese energieopslagsysteem dat tweedehands en nieuwe batterijen uit elektrische voertuigen toepast in een commercieel complex – de Amsterdamse Johan Cruijff ArenA – heeft de internationale Green Apple Award voor ‘Environmental Best Practice’ gewonnen. Het project dat verkozen werd uit ruim 800 andere internationale nominaties, is tot stand gekomen dankzij de samenwerking van Eaton,

UL-gecertificeerde netwerkkaart


De Gigabit M2 Netwerkkaart met UL-certificering is Eatons nieuwste Uninterruptible Power Supply (UPS) connectivity apparaat en biedt IT-professionals niet alleen nieuwe functionaliteiten en hoge snelheden, maar ook het hoogste niveau van bescherming tegen opkomende cybersecurity dreigingen volgens de strenge UL 2900-2-2 veiligheidsnorm.

Besturingsrelais met IIoT getoond tijdens Duitse beurs


Eaton is dit jaar prominent aanwezig op de vakbeurs SPS IPC Drives, die van 27 tot en met 29 november in de Nürnberg Messe wordt gehouden. Tijdens de vakbeurs presenteert Eaton de volgende generatie van zijn succesvolle ‘easy’ besturingsrelais.

Draadloze schakelaars in pakketten


Met de introductie van zes draadloze Go Wireless-pakketten van Eaton is draden trekken om verlichting, verwarming, ventilatie en zonwering met een schakelaar te bedienen niet langer nodig.

Elektronische beveiliging voor DC stroombewaking


Traditioneel worden 24 V DC stroomcircuits beschermd door smeltzekeringen. Voor de huidige generatie elektronische voedingen is dit vaak niet meer voldoende. Ondanks het feit dat de huidige gelijkstroomvoedingen kortsluitbestendig zijn, is de uitgangsspanning in geval van een storing te laag om een conventionele stroomonderbreker te activeren.


Flateye IR-domecamera voor vochtige omgevingen →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant:

ent.nl/manager